Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

επίσης


Κάποιοι μεταγενέστεροι υπομνηματιστές έχουν συμπεράνει ότι ο Πλάτων τελικά εγκατέλειψε την όποια θεωρία ιδεών είχε διατυπώσει ποτέ, και επίσης ότι τελικά πρόδωσε το ριζοσπαστικό, ελεύθερο πνεύμα του δασκάλου του. Ο Σωκράτης, καθώς λένε, θα είχε σίγουρα καταδικαστεί από τους φύλακες σκέψης των τελευταίων φαντασιώσεων του Πλάτωνα, τους Νόμους. Οι άθεοι, όπως προτείνει ο Πλάτων, και όσοι πιστεύουν ότι οι θεοί αδιαφορούν για εμάς είναι εχθροί της κοινωνικής ειρήνης και πρέπει να συνετίζονται· διαφορετικά, πρέπει να εξορίζονται ή να εκτελούνται.


Γράφει ο Stephen Clark, στο Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (επιμ. Α. Kenny, μτφρ. Δ. Ρισσάκη, έκδ. Νεφέλη, Αθήνα 2005, σ. 47).


3 σχόλια:

None είπε...

Εγώ τι είμαι λοιπόν; Απλά ένας Ούτις...

Σπύρος Γιανναράς είπε...

Γειά και χαρά σου φίλε μου καλέ. Να με συμπαθάς για την εξαφάνιση. Σε διαβάζω, αλλά τα θέματα που πραγματεύεσαι δεν τα γνωρίζω καλά, οπότε φείδομαι σχολίων. Ηθελα όμως να σημειώσω ότι βρίσκω πολύ συχνά άτοπα τα αναχρονιστικά σχόλια σύγχρονων μελετητών γιατί κρίνουν αρχαίους συγγραφείς και έργα «διαβάζοτας» τους φιλοσοφικούς όρους, όπως π.χ. τον όρο «άθεος» ή «θρησκεία» με τα σημερινά μάτια του νεωτερικού ατόμου της σύγχρονης αποϊεροποιημένης εποχής. Η άρνηση της θρησκείας στην εποχή του Πλάτωνα ισοδυναμούσε, νομίζω, με την άρνηση ολόκληρου του κοσμοειδώλου της εποχής. Ηταν κάτι αδια-νόητο. Είχα κι εγώ μια καθηγήτρια κάποτε στο πανεπιστήμιο που εξαπέλειε μύδρους κατά του Πλάτωνα στο πρόσωπο του οποίου έβλεπε τον πρώτο Φασίστα της ιστορίας!!!
Σε ασπάζομαι και σε χαιρετώ. Να είσαι καλά.

το θείο τραγί είπε...

Γειά σου None. Σε ευχαριστώ γα την εμφάνιση που ένα σχόλιο δηλώνει (αν σκεφτεί κανείς πόσες φορές τριγυρίζουμε στα blogs χωρίς να βγάζουμε άχνα, μένοντας στην ανυπαρξία). 'Οποτε θες πέρνα κι από δώ.

Γειά σου φίλε. Τέρμα οι διακοπές; Καλό χειμώνα να πούμε. Σού γράφω πρωί Κυριακής αν και πνίγομαι από τις φωτιές και το νέφος της στάχτης. Νά 'σαι καλά.

Ο ίδιος.