Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

για το παιδί


[...] το παιδι ενσαρκώνει στη σάρκα του έναν όρκο που τηρήθηκε μια για πάντα, ακόμα κι αν οι εραστές στη συνέχεια πάρουν διαζύγιο από τον όρκο τους. Το παιδί εκδηλώνει μιαν υπόσχεση που έχει πάντα ήδη τηρηθεί, είτε το θέλουν οι εραστές, είτε όχι. Το παιδί υπερασπίζεται τον όρκο των εραστών ενάντια στους εραστές τους ίδιους· δίνεται ως εγγύηση κατά του χωρισμού τους· μεσολαβεί ως φύλακας των πρώτων τους πρωτοβουλιών· προβάλλει στο μέλλον το παρόν του όρκου και, αν ο όρκος αυτός δεν ζει πια, το παιδί, όσο θα ζει, θα μαρτυρεί γι’ αυτόν ενάντια στους εραστές. 'Ετσι το παιδί καθιερώνει μέσα στη σάρκα του την πίστη των εραστών ή, αλλιώς, αφήνει να μιλήσει μέσα στη σάρκα του η ζήλια και υπερασπίζεται την τιμή των εραστών ενάντια στους ίδιους.


Jean-Luc Marion, Το ερωτικό φαινόμενο (μτφρ. Χρ. Μαρσελλος, έκδ. Πόλις, Αθήνα 2008, σ. 370).


2 σχόλια:

TimeIsOnMySide31 είπε...

! Το βιβλίο που ξεφύλλιζα προχτές στο βιβλιοπωλείο. Εξαιρετικό. Δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί κάτι άλλο δικό του, αλλά η ΑΓΡΑ ετοιμάζει νομίζω να εκδώσει ένα ή δύο ακόμη βιβλία του.

το θείο τραγί είπε...

'Εχω αποδελτιώσει από το βιβλίο αυτό καμιά δεκαριά κομμάτια -κάπως μεγαλούτσικα είναι αλήθεια, αλλά αξίζουν, γιατί ο συγγραφέας καταθέτει σκέψεις πρωτόγνωρες- και θα αναρτηθούν τις προσεχείς εβδομάδες στο άωρον. Ο Marion είναι καθηγητής φιλοσοφίας της φαινομενολογικής σχολής. Σε ευχαριστώ και για την είδηση. Ο ίδιος.