Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

σειρήνες


ΤΑ ΕΙΣΩΔΙΑ*



'Εδειχνε όμορφη. Φορούσε το χρυσαφί φόρεμά της, με χαμηλό ντεκολτέ, τα υπάρχοντά της σε κοινή θέα. Στο θέατρο, η ανάσα της πάντα αρωματισμένη με γαρύφαλλο, όταν έσκυβε να ρωτήσει κάτι. Τής έλεγα τι είπε ο Σπινόζα, σ' εκείνο το βιβλίο του καημένου του μπαμπά. Με άκουγε σαν υπνωτισμένη. Με τα μάτια τόσο μεγάλα. 'Εσκυβε. 'Ενας τύπος στον εξώστη είχε στυλωθεί να την κοιτάξει από ψηλά με τα κυάλια της όπερας. Για να καταλάβεις την ομορφιά της μουσικής πρέπει να την ακούσεις δυο φορές. Για τη γυναίκα και τη φύση φτάνει ένα ανοιγόκλεισμα του ματιού. Ο Θεός έφτιαξε τη φύση και ο άνθρωπος τη μουσική. Με την ψυχή σου εσύ. Φιλοσοφία. Βλακείες!



Τζαίημς Τζόυς, Οδυσσέας (μτφρ. Σωκράτης Καψάσκης, έκδ. Κέδρος, Αθήνα 1990, σ. 337).


-----
Στο motto ανορθόγραφη η επιγραφή της εικόνος των εισοδίων της Θεοτόκου, όπως την φιλοτέχνησε ο αγιογράφος της κρητικής σχολής 'Αγγελος Ακοτάντος κατά το δεύτερο τέταρτο του 15ου μ.Χ. αιώνος. Ο ίδιος τονίζει ορθά την υπογραφή του ΧΕΙΡ ΑΓΓΕΛΟΥ με βαρεία, ψιλή και οξεία όπου δει. Χαρείτε τον στο Μπουσείο Μπενάκη, όπου και ο σύγχρονός του πίνακας με την Παναγία στην αγκαλιά της Αγ. 'Αννης, να τής προσφέρει κρινάκι! Ο ίδιος.


1 σχόλιο:

το θείο τραγί είπε...

Εορταστικά τινά που ακούστηκαν σήμερα παραμονή των Χριστουγέννων στις κατά τόπους λατρευτικές συνάξεις:

"Ιωσήφ,
ειπέ ημίν,
πώς εκ των αγίων ήν παρέλαβες Κόρην,
έγκυον φέρεις
εν Βηθλεέμ;

Εγώ φησί,
τους Προφήτας ερευνήσας,
και χρηματισθείς υπό Αγγέλου, [κατ' όναρ]
πέπεισμαι,
ότι
Θεόν γεννήσει η Μαρία ανερμηνεύτως […]

Ο σαρκωθείς δι' ημάς,
Κύριε,
δόξα σοι
".

Δοξαστικό της Τρίτης 'Ωρας εκ των Μεγάλων Ωρών της εορτής των Χριστουγέννων.
Ενώ, χαρακτηριστικό είναι ένα ιδιόμελο σε βαρύ ήχο εκ της Ενάτης 'Ωρας, όπου σημειώνονται τούτα τα λόγια:

"Μητέρες ητεκνούντο,
και η άωρος ηλικία των βρεφών,
πικρώς κατεθερίζετο∙
μαζοί εξηραίνοντο,
και πόροι γάλακτος συνεστέλλοντο.
Μέγα ην το δεινόν!
".

Το κείμενο του ύμνου περιγράφει εν ολίγοις την σφαγή των νηπίων που διέταξε και επέτυχε ο Ηρώδης ο ληρώδης, μα οι εικόνες αυτές αντιγράφουν τα απηχούμενα στα εισόδια του Οιδίποδος ως τυράννου. Ανέτρεξε στην οικεία τραγωδία του Σοφοκλή και ίδε. Ο ίδιος. 'Ετη πολλά!