Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

ούτις



Ο Οδυσσέας δηλώνει με στόμφο ότι ο πατέρας και η μητέρα του τον ονόμασαν «Ούτις», το οποίο σημαίνει Κανένας, και ότι με το όνομα αυτό τον φωνάζουν οι φίλοι και σύντροφοί του. Αυτή η απάντηση σηματοδοτεί την απαρχή της περιπλάνησης.
Η συνέχεια είναι γνωστή: όταν οι άλλοι Κύκλωπες ρωτούν τον πληγωμένο Κύκλωπα τί τού συνέβη και ποιός τού επιτέθηκε, εκείνος απαντάει ο «Ούτις», δηλαδή ο Κανένας.
Το «Ούτις» θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια άλλη λέξη σχεδόν συνώνυμη, τη λέξη «Μήτις», η οποία όμως σημαίνει επίσης την πολύτροπο νόηση, το μεγάλο διανοητικό χάρισμα του Οδυσσέα. 'Ετσι, όταν λέει ψέματα πως ονομάζεται «Ούτις», στην πραγματικότητα ποντάρει πάνω στην ενδεχόμενη σύγχυση ανάμεσα στις δύο λέξεις: απαντώντας ότι είναι ο Κανένας, υπονοεί ότι είναι ο βασιλιάς της πανουργίας.
Πράγματι, στην αρχή αυτής της περιπλάνησης θα ήταν όντως ο βασιλιάς της πανουργίας, αν δεν ήταν τόσο ματαιόδοξος.
[...]


Jean-Pierre Vernant, Η Οδύσσεια [2006] (μτφρ. Γ. Ζακοπούλου, έκδ. Πατάκης, Αθήνα 2013, σσ. 22-23).



P.S.ΙΤ! Στο άσχετο, επειδή σε είδα να φεύγεις τρέχοντας! Θυμάσαι; Στο υπόγειο. Και τί υποσχέσεις έδινες! Και πόσα μαλάματα έταζες για την γραφή και το βιβλίο! Πέρασαν και τόσα έτη από τότε. Στην αρχή ήσουν ωραίος! Μετά τα σάλιωσες! Εγκαρδίως. Ο ίδιος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: